belt - онтологија

запаше повеќе

запашат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи нешто на половината со помош на колан.
Албански: lidhë

каиш повеќе

мн. каиши
Вид збор: Именка, машки род
ремен, колан
Турски: kayış

колан повеќе

мн. колани
Вид збор: Именка, машки род
Цврста лента, кожена, платнена или од друг материјал, што служи за стегнување на облеката преку половината.
Турски: kolan Албански: kollan, rrip
Лента, кожена или од друг материјал, за придржување или за прицврстување на нешто.
Албански: kollan, rrip

појавче повеќе

Види и: појас (м.)
мн. појавчиња
Вид збор: Именка, среден род
појас
Употреба: Деминутив

појас повеќе

мн. појаси
Вид збор: Именка, машки род
Широк ремен, колан или долга, тесна ткаенина што се обвиткува, заврзува околу половината.
Албански: brez, rrip

ремен повеќе

мн. ремени
Вид збор: Именка, машки род
Цврста лента од кожа или од некој друг материјал со различни намени, обично служи за пристегнување на облеката кон телото; каиш.
Германски: Riemen
Употреба: Разговорно
Дел од механиката на автомобил или машини за пренос на сила и вртење од една оска на друга.
Германски: Riemen
Сигурносен појас при возење во автомобил, авион и др.

ремник повеќе

Види и: ремен (м.)
мн. ремници
Вид збор: Именка, машки род
ремен

силав повеќе

мн. силави
Вид збор: Именка, машки род
Кожен појас за пари или за оружје.
Албански: kollan për armë
Употреба: Архаизам

ќемер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
кожен или платнен појас
Турски: kemer Албански: rrip
Примери:
Се опаша со ќемерот.