apron - онтологија

бовча повеќе

мн. бовчи
Вид збор: Именка, женски род
скутник, прегач
Турски: bohça Албански: përparëse
Употреба: Дијалектен збор

опрегач повеќе

мн. опрегачи
Вид збор: Именка, машки род
скутник

пешкир повеќе

мн. пешкири
Вид збор: Именка, машки род
престилка
Албански: përparëse
Употреба: Дијалектен збор

пештемал повеќе

мн. пештемали
Вид збор: Именка, машки род
Престилка за опашување.

престилка повеќе

мн. престилки
Вид збор: Именка, женски род
Вид работна облека со различен крој, што се носи над другата облека и служи за заштита од валкање.
Албански: përparëse
фута, скутник
Албански: përparëse

скута повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скутник

скутале повеќе

Види и: скута (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
скута, скутача
Употреба: Деминутив

скутача повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скутник

скутела повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скутник, скутача

скутина повеќе

Види и: скутник (м.)
мн. скутини
Вид збор: Именка, женски род
скутник

скутник повеќе

мн. скутници
Вид збор: Именка, машки род
престилка, унечка

скутница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скутник

скутниче повеќе

Види и: скутник (м.)
мн. скутничиња
Вид збор: Именка, среден род
скутник
Употреба: Деминутив

унечка повеќе

мн. унечки
Вид збор: Именка, женски род
престилка, скутник
Турски: önlük
Примери:
Опашан со унечка.

ута повеќе

Вид збор: Именка, женски род
унечка, престилка

утаре повеќе

Види и: ута (ж.)
мн. утариња
Вид збор: Именка, среден род
ута
Употреба: Деминутив
Примери:
домаќинка со утаре.

фута повеќе

мн. фути
Вид збор: Именка, женски род
скутник, унечка

чултар повеќе

мн. чултари
Вид збор: Именка, машки род
вид престилка
Албански: përparëse