agreement - онтологија

агреман повеќе

мн. агремани
Вид збор: Именка, машки род
Одобрение, согласност од една држава за прифаќање на дипломатски претставник од друга држава.
Албански: agreman
Употреба: Дипломатија

берат повеќе

мн. берати
Вид збор: Именка, машки род
Писмена потврда за дипломатски престој во странство.
Албански: pajtim, agreman
Употреба: Дипломатија , Историја

договор повеќе

мн. договори
Вид збор: Именка, машки род
Заедничка одлука донесена по некој разговор.

зговор повеќе

мн. зговори
Вид збор: Именка, машки род
договор
Албански: marrveshje

погодба повеќе

мн. погодби
Вид збор: Именка, женски род
спогодба, договор
Албански: marrëveshje

слагање повеќе

слагањето
Вид збор: Именка, среден род
сложување
Албански: marrëveshje

согласие повеќе

Вид збор: Именка, среден род
согласност
Употреба: Архаизам

согласност повеќе

(едн.) согласноста
Вид збор: Именка, женски род
заемен договор
Албански: marrëveshje
Употреба: Правда

согласување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) согласува

спогодба повеќе

мн. спогодби
Вид збор: Именка, женски род
заемна согласност, заемен договор
Албански: marrëveshje

спогодување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) спогодува

споразумение повеќе

мн. споразуменија
Вид збор: Именка, среден род
спогодба
Употреба: Архаизам

углав повеќе

Вид збор: Именка, машки род
договор, главеж
Албански: marrëveshje
Употреба: Дијалектен збор