а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

јазичест

јазичестиот
Вид збор: Придавка
Што има форма на јазик.
Примери:
јазичеста форма
На врвот на дршката, на пролет се развиваат соцветија со убави жолти цветови, кои имаат јазичест изглед.
Сончогледот спаѓа во маслодајните растенија, чија главна намена е добивање масло за јадење, но помалку познато е дека во некои земји во светот се користат жолтите јазичести листови од цветот и крупните листови за правење народни лекови.