а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

по

Вид збор: Честичка
1. За правење компаратив кај придавки и прилози.
Англиски: more
Примери:
поубав
помек
поглавен
побргу
понапред
понатаму
по-насевер
2. Понекогаш при именки.
Примери:
помајстор (од него)
појунак (од нас)
3. Понекогаш при негирани глаголи.
Примери:
Тој понезнае од мене.
Таа најнеможе од сите нас.
FlexiMac
 менување на македонски глаголи