а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

пораз

Вид збор: Префикс
1. (порас- пред безвучна согласка) Усложнет префикс (сп. по- и раз- / рас-) што означува дека е дејството на првично префиксираниот глагол извршено малку, во мала / некоја мера, во некој степен или уште малку.
Примери:
поразгради, пораздвижи, се пораздени, поразмисли, поразувери, порасече, порашири
2. Означува дека извршувањето на дејството на првично префиксираниот глагол има дистрибутивно обележје, т.е. опфаќа множество, многумина, сите (до еден).
Примери:
поразмести, поразболи, поразбрка
FlexiMac
 менување на македонски глаголи