а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

поне

Вид збор: Префикс
Ранг: 39785
Прв составен дел од несвршени глаголи со значење - не толку, не во толкава мера како порано или како некој друг, помалку, во помала мера.
Примери:
понеболи, понегледа, понегреши, понејаде, понелаже, понеможе, понеоди, понепие, понеработи, понеразбира, понесака, понеспие, понетежи и др.