а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

познава

познаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ранг: 849
1. Знае, има знаење, познавање; има сознание за нешто.
Англиски: know Албански: njoh
Примери:
Тие го познаваат целиот процес на производство.
Тој ја познава македонската историја.
2. Има познанство со некого; знае некого; има сознание за некого.
Англиски: acquaint Албански: njoh
Примери:
Тој ја познава девојката од гинмазија.
Таа го познава како добар мајстор.
3. Разбира, сфаќа, сеќава, распознава според определени карактеристики.
Англиски: understand
Примери:
Познава дека работите не се како што треба.
4. (се познава) Има познанство со некого, заемно се знае.
Англиски: know Албански: njoh
Примери:
Тие се познаваа од деца.
5. (се познава) Се знае себеси.
Англиски: know Албански: njoh
Примери:
Тој си се познава себеси многу добро.
6. (се познава, само 3. л.) Се гледа, очигледно е.
Англиски: obvious Албански: shihet
Примери:
Се познава дека е болен.
Се познава дека лаже.
Изрази
Денот по утрото се познава - од почетокот се навестува каков е некој или како ќе се довива нешто.
Човекот на маката се познава - кога е тешко, се познава каков е човекот.
Изведенки
познавање ср.
глаг. им.