а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

подза

Вид збор: Префикс
Сложен префикс (под- и за-) со значење - извршеност на дејството на првично префиксираниот глагол (забрза) делумно, донекаде, во мала мера, во некоја мера.
Примери:
подзабрза, подзаборави, подзаврзе
подзакопа, подзалепи, подзамати
подзагрози (некого), подзадржи, подзајакне
подзапрета, подзасади, се подзатрча
подзачува, подзашие
FlexiMac
 менување на македонски глаголи