а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

општествен

општествени
Вид збор: Придавка
Ранг: 1010
1. Што е сврзан со општеството, што се однесува на него.
Англиски: social Албански: shoqëror
Употреба: Општество
Примери:
општествено уредување
општествени односи
општествени класи
општествена положба
2. Што се однесува на дејноста на луѓето во општеството.
Англиски: social Албански: shoqëror
Примери:
општествена организација
општествена контрола
општествена активност
општествен живот
3. Што му припаѓа на општеството, на cите.
Англиски: public Албански: shoqëror
Примери:
Тој имот е општествена сопственост.
Таму се предвидува изградба на голема општествена зграда.
4. Што е наменет за заедничка употреба, за заедничко користење.
Англиски: common Албански: shoqëror
Примери:
општествени простории