а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

одоздола

Вид збор: Прилог
Ранг: 4698
1. Од долната страна, под нешто.
Англиски: below
Примери:
Лебот се препекол одоздола.
Пижамите ти се одоздола во торбата.
2. Од место што е долу, од пониско место во одноc на нешто друго или на околината.
Англиски: from below
Примери:
Одгоздола се зададоа кучиња.
Одоздола некое дете викаше по мајка си од горните катови.
3. Од југ, од места, области што се на југ.
Англиски: from south
Примери:
Во такви времеиња цели села доаѓаа одоздола и се населуваа овде на север.