а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

корпуленција

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Големина, полнота на телото.
Англиски: corpulence
Примери:
На пр­ва­та сли­ка се на­о­ѓа ед­на же­на со ка­фе­а­ва бун­да, ко­ја де­лу­ва моќ­но, мо­же­би по­ра­ди корпулен­ци­ја­та, а, мо­же­би, и по­ра­ди арогантниот из­раз на ли­це­то, стои ка­ко скамене­та, но со под­бив­на нас­мев­ка.
FlexiMac
 менување на македонски глаголи