а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

колкав

колкавиот
Вид збор: Придавка
Ранг: 3196
1. Во прашања за количество - колку голем по обем.
Примери:
Колкава куќа си купивте?
Со колкава радост го дочека?
2. Во извични реченици, кога се искажува чудење поради големината.
Примери:
Колкав пораснал!
3. Во односни (релативни) реченици во сврзувачка функција за да се изрази споредба врз основа на димензии, заедно со „што“.
Примери:
Исече едно парче колкаво што му требаше.