а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

зрел

зрели
Вид збор: Придавка
Ранг: 3015
1. За плод - што стасал за берење, што узреал.
Англиски: ripe
Примери:
зрели јагоди
зрели капини
зрело жито
2. Што е телесно и душевно развиен.
Англиски: mature
Употреба: Преносно значење
Примери:
зрел човек
зрела личност
3. Што е својствен за душевен и телесен развој.
Англиски: mature
Употреба: Преносно значење
Примери:
зрела возраст
зрели години
зрела кожа
4. Што постигнал нужен степен во развојот, што е готов, што ги исполнува условите, што одговара за нешто.
Англиски: mature
Употреба: Преносно значење
Примери:
зрел за женење
зрел за војска
зрело сирење
зрела шанса
зрел чир
5. Што е добро обмислен, разумен, што сведочи за знаење, за опит.
Англиски: mature
Примери:
зрела мисла
зрело решение
зрели потези
зрела постапка
6. Што е на високо уметничко ниво; што го покажува тоа.
Англиски: mature
Примери:
зрела поетска творба
зрел уметник
зрело литературно дело
Изведенки
зрело прил.
Пример: Зрело размислува.