а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

едно

Вид збор: Сврзник
1. Со глагол – веднаш по глаголското дејство
Примери:
Царот, едно узнал за нивната дружба, пратил да ги доведат.
И тој, едно ги зеде картите в раце, се замисли.
2. Со глаголска именка – веднаш по дејството што го означува се случува и дејството означено со глагол.
Примери:
Едно пречекорување, нагазил на мина.
Едно доаѓање дома, и кажале кој ја барал.
FlexiMac
 менување на македонски глаголи