а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

длабоко

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенки, означува дека тоа што е искажано со вториот дел е содржано во голема мера:
Англиски: deep
Примери:
длабокомислен, длабокомисленост
длабокоумен,длабокопатриотски