а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

дека

Вид збор: Сврзник
Ранг: 9
1. Во исказни зависносложени реченици.
Примери:
Тој рече дека ќе дојде.
Таа мисли дека научила.
Тие сфаќаат дека работата не оди.
2. Во причински зависносложени реченици.
Англиски: because Албански: sepse
Примери:
Не отиде дека не ѝ дале покана навреме.
Се разболела дека никој не ја погледнувал.