а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

ама

Вид збор: Сврзник
Ранг: 271
1. За поврзување зборовни групи и реченици кои се содржински спротивставени, карактеристичен за разговорниот јазик и за уметничколитературниот стил.
Англиски: but Турски: ama Албански: por
Примери:
Сѐ земи, ама не оставај ме.
Не сакав да дојдам, ама ме донесоа.
2. За истакнување и дополнување на претходно реченото.
Англиски: but Албански: por
Примери:
Можеби беше горделива, ама беше со стил.