ја

Вид збор: Честичка
1. За посочување кон нешто.
Англиски: here
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно
Примери:
Ја го детето.
Ја го младоженецот, и тој дојде.
2. При потврдување; да.
Англиски: yes
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно
Примери:
Дали ти се вино омилело? -Ја, ами што.
FlexiMac
 менување на македонски глаголи