ја

Вид збор: Извик
1. За поттикнување кон некое дејство, повик да се направи нешто.
Употреба: Разговорно
Примери:
Ја, земи ти да видам што ќе направиш.
Ја излези стара мајко на прозорецот!
Ја подај ми рујно вино!
Ја запеј ми една песна!
2. За изразување, негодување, несогласување.
Употреба: Разговорно
Примери:
Ја, ти ќе ми кажеш!
FlexiMac
 менување на македонски глаголи