сосед

мн. соседи
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 1308
1. Лице што живее до или близу до некого; лице што се наоѓа непосредно до некого.
Англиски: neighbor Албански: fqi
Примери:
Добро си живееше со соседите.
Станаа соседи.
Собата беше голема, секој разговараше со својот сосед.
2. Народ по однос на друг со кој има граница.
Англиски: neighbor Албански: fqi
Употреба: Географија
Примери:
Северните соседи на Македонија.
Земјата имаше добри односи со сите соседи.