себство

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 15936
Сложена ментална појава што се однесува на себе, т.е. на единката, личноста, составена од бројни составки: слики за себе, самооценки, себепочитување, себедоживувања, себесвесност, знаења за себе и др.
Англиски: self, identity
Примери:
Делата на авторите ги рефлектираат конфронтациите со своето сопствено политичко, социјално и духовно себство.
Лажното себство живее главно преку чувствата и антиципациите.
аспекти на сопственото себство