сандак

мн. сандаци
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 2083
1. Дрвен или метален ковчег за чување продукти, облека, стоки).
Англиски: box Турски: sandık Албански: sandëk
Примери:
Извади облека од сандакот.
(разг.) Му го турна сандакот.
2. мерка
Англиски: case Турски: sandık Албански: masë
Примери:
Еден сандак брашно.
Три сандака шеќер.
3. мртовечки ковчег
Англиски: coffin Турски: sandık Албански: arkivol
Примери:
мртовечки сандак
Го положија во убав сандак.
4. На кола - делот од штици.
Англиски: chassis Турски: sandık
5. Метален дел од пушка.