продукт

мн. продукти
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 4606
1. Предмет, материја добиени како резултат, плод на човечкиот труд.
Англиски: product Албански: produkt, prodhim
Примери:
индустриски продукт
краен продукт
Тоа дело беше продукт на неговата долгогодишна работа.
2. (обично мн.) прехранбени производи
Англиски: produce Албански: produkt
Примери:
млечни продукти
продукти од месо
3. последица од нешто
Англиски: result Албански: rezultat
Примери:
Тие појави се продукт на брзото темпо на живеење.
FlexiMac
 менување на македонски глаголи