новина

мн. новини
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 3965
1. Тоа што е ново измислено, првпат воведено, применето.
Англиски: news Албански: risi
Примери:
новина во хирургијата
2. нов настан
Англиски: news Албански: risi
Примери:
Радиото ги јавуваше новините.
Дневни новини.
3. млада месечина
Англиски: new moon Албански: hënë e re
Употреба: Астрономија
4. Нова нива, разорана ледина и претворена во нива.
Албански: arë e re
Употреба: Земјоделство
Изрази
Од новина на погибел - многу ретко.