аналој

мн. аналои
Вид збор: Именка, машки род
масиче за Евангелие
Грчки: ἀναλόγιον
Употреба: Црковен термин
Примери:
Од десната страна на Св. Пантелејмон има путир и над путирот грозје, а од левата има аналој со Свето Евангелие. [извор]