анали

Вид збор: Именка, множина
Ранг: 31147
1. Летопис, годишник, опис на историски настани по години.
Англиски: annals Албански: kronikë
Примери:
Во воените анали не е познато партнерите пред борбата да си ја откриваат тактиката.
2. Списание што излегува еднаш годишно.
Англиски: annals Албански: kronikë