аналитика

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 50752
1. Вештина и метода на расчленување на поимите, судовите и на заклучоците.
Англиски: analytics Албански: analitikë
Примери:
Само со соодветна аналитика може да се прикаже степенот на загрозеноста на населението во ова подрачје.
2. Начин на истражување со кој се оди од последицата кон причината, од општото кон поединечното.
Англиски: analytics Албански: analitikë
Употреба: Филозофија
3. Дел од геометријата.
Англиски: analytics Албански: analitikë
Употреба: Математика