writing - онтологија

допис повеќе

мн. дописи
Вид збор: Именка, машки род
Новинарска статија испратена од дописник или соработник.
Албански: shkres
Писмено известување кое една установа го праќа до друга.
Албански: shkres

напис повеќе

мн. написи
Вид збор: Именка, машки род
Текст (обично новинарско-публицистички) што не е строго ограничен во однос на стилот, должината или темата.
Употреба: Литература

папирус повеќе

мн. папируси
Вид збор: Именка, машки род
Стар ракопис на тој материјал.
Албански: shkrim papirusi

писателлак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
писателство

писување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пишување
Употреба: Дијалектен збор

пишанија повеќе

мн. пишании
Вид збор: Именка, женски род
(мн. пишании) писание
Албански: shkrim

пишување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пишува
Албански: shkrim, të shkruarit

пишувачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
пишување
Употреба: Разговорно