wretch - онтологија

голак повеќе

мн. голаци
Вид збор: Именка, машки род
Сиромашен, беден човек.

кукавица повеќе

мн. кукавици
Вид збор: Именка, женски род
Јадна женска особа, што е за жалење.
Албански: qyqe
Употреба: Преносно значење

окапаник повеќе

мн. окапаници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е сиромашен.
Албански: i varfër, varfanjak
Употреба: Разговорно

партал повеќе

мн. партали
Вид збор: Именка, машки род
ништожник, бедник
Албански: qerrata, partall
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

сиромав повеќе

мн. сиромаси
Вид збор: Именка, машки род
Човек што побудува жалење.
Примери:
Сиромаси, што ќе прават сега?

сирота повеќе

Види и: сирота (прид.)
мн. сироти
Вид збор: Именка, женски род
сиромав

сиротица повеќе

мн. сиротици
Вид збор: Именка, женски род
Сирота, кутра жена.
Албански: e mjerë