wound - онтологија

засече повеќе

Види и: сече (несв.)
засечат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи рана.
Албански: plagë

израни повеќе

изранат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе повеќе рани.
Албански: lëndoj, plagos
(се израни) Си нанесе повеќе рани, скоро истовремено.
Албански: plagos, lëndoj

испоразрани повеќе

испоразранат
Вид збор: Глагол, свршен
Разрани некого во голема мера.
Албански: plagos, lëndoj, vran

испорани повеќе

испоранат
Вид збор: Глагол, свршен
Рани на повеќе места, во голема мера.

нарани повеќе

(се) наранат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, нанесе рана.
Албански: lëndoj, plagos
(се нарани) Се рани, си нанесе рана.
Албански: lëndohem, plagosem

пљага повеќе

мн. пљаги
Вид збор: Именка, женски род
рана

разрани повеќе

разранат
Вид збор: Глагол, свршен
Причини рана, обично по кожата.
Албански: lëndoj
Употреба: Медицина

рана повеќе

мн. рани
Вид збор: Именка, женски род
Повреда на телото со некое оружје или со нешто остро, тврдо и сл.
Албански: plagë
Употреба: Медицина

рани повеќе

ранат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе некому рана.
Албански: plagos
(се рани) Нанесе себеси рана.
Албански: lëndoj, plagos

раница повеќе

раницата
Вид збор: Именка, женски род
рана
Албански: plagë
Употреба: Деминутив

спури повеќе

спурат
Вид збор: Глагол, свршен
разрани
Албански: plagos
(се спури) За кожата на некои делови на телото - се разрани.
Албански: plagë