worm - онтологија

глиста повеќе

мн. глисти
Вид збор: Именка, женски род
Црв што живее во цревата на луѓето и на животните или во земја.
Употреба: Зоологија

црв повеќе

мн. црви
Вид збор: Именка, машки род
Животно безрбетник со долгникаво тело; ларви од ова животно.
Албански: krimb
Употреба: Зоологија

црвец повеќе

Види и: црв (м.)
мн. црвци
Вид збор: Именка, машки род
црв
Употреба: Зоологија
Примери:
Бели црвци.

црвче повеќе

Види и: црвец (м.)
мн. црвчиња
Вид збор: Именка, среден род
црв, црвец
Примери:
Се храни со црвчиња.