witty - онтологија

виспрен повеќе

виспрени
Вид збор: Придавка
мудар, умен, снаодлив, препреден
Употреба: Дијалектен збор

вицкаст повеќе

вицкасти
Вид збор: Придавка
Што е духовит, што знае да раскажува вицови.
Српски: вицкаст
Употреба: Дијалектен збор

духовит повеќе

духовити
Вид збор: Придавка
Што умее да забавува, да засмејува, што има смисла за хумор.
Примери:
Од него нема подуховит човек.
Што има дух, што е израз на силен дух, на големи духовни способности.
Примери:
духовита мисла, духовито решение

шеговит повеќе

шеговити
Вид збор: Придавка
Што сака и умее да се шегува.
Примери:
шеговит човек
Што содржи или изразува шега.
Примери:
шеговити прикаски