wither - онтологија

вене повеќе

венат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За човек - слабее, губи сила и животна свежина.
Албански: dobësohet
Употреба: Преносно значење

овене повеќе

овенат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - изгуби свежина, боја, почне да се суши.
Албански: vyshket
За човек - изгуби сила, бодрост, животна радост.
Албански: vyshket, thahet
Употреба: Преносно значење

подвене повеќе

подвенат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби тежина, убавина.
Албански: vyshket
Употреба: Преносно значење

подгори повеќе

подгорат
Вид збор: Глагол, свршен
За кожа, дел од телото - изгуби свежина.
Албански: thahet

пожолти повеќе

Види и: жолти (несв.)
пожолтат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане жолт.
Албански: zverdh

поовене повеќе

Види и: овене (св.)
поовенат
Вид збор: Глагол, свршен
Овене сѐ со ред, сите до еден.

прецвета повеќе

прецветат
Вид збор: Глагол, свршен
За цвет - овене.
Албански: vyshket

прецути повеќе

прецутат
Вид збор: Глагол, свршен
прецвета

сивее повеќе

сивеат
Вид збор: Глагол, несвршен
вене, се суши