wide - онтологија

обемен повеќе

обемни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на обем

разлеан повеќе

Види и: разлее (св.)
разлеаниот
Вид збор: Придавка
широк, развлечен

ширнограден повеќе

ширноградна
Вид збор: Придавка
широк
Примери:
Над селото лежат ширноградни ридој.

широк повеќе

широки
Вид збор: Придавка
Што има релативно голема широчина, голем напречен размер.
Албански: i gjerë
Што е со наведени размери во метри.
Албански: i gjerë
За облека - што е поголем од мерката; што не е тесен.
Албански: e gjerë
За самогласка - што се изговара со поголем отвор на устата.
Албански: e hapur
Употреба: Граматика

широко повеќе

Вид збор: Прилог
широк
Употреба: Разговорно
Примери:
Ја отвори широко вратата.

ширум повеќе

Вид збор: Прилог
широко