whisper - онтологија

дошепне повеќе

Види и: шепне (св.)
дошепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Шепне некому нешто кратко, набрзина.

дошепнува повеќе

Види и: дошепне (св.)
дошепнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
шепнува
Албански: pëshpërit
(се дошепнува) Шепнува еден со друг.
Албански: pëshpërit

дошепоти повеќе

Види и: шепоти (несв.)
дошепотат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто тивко, прикриено со шепотење.
Албански: pëshpërit
(се дошепоти) Се договори шепотејќи.
Албански: pëshpërit

жугне повеќе

жугнат
Вид збор: Глагол, свршен
шепне
Албански: pëshpërit
Употреба: Дијалектен збор

зашепоти повеќе

зашепотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шепоти.

зашушка повеќе

Види и: шушка (несв.)
зашушкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува тивко.
Албански: pëshpërit

зашушука повеќе

зашушукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шушука.

исшепоти повеќе

Види и: шепоти (несв.)
исшепотат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто со шепотење.

кркори повеќе

кркорат
Вид збор: Глагол, несвршен
Шепоти, тивко зборува.
Албански: pëshpëritë

нашепне повеќе

Види и: шепне (св.)
нашепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Со шепот каже некому нешто кратко, доверливо.

отшепоти повеќе

отшепотат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, рече нешто со шепот.

поджугне повеќе

поджугнат
Вид збор: Глагол, свршен
Потшепне малку.

потшепне повеќе

Види и: шепне (св.)
потшепне
Вид збор: Глагол, свршен
Шепне, поткаже тивко, дошепне нешто.

потшушне повеќе

потшушнат
Вид збор: Глагол, свршен
потшепне
Албански: pëshpërit

пришепне повеќе

пришепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Шепне нешто малку.

прошепне повеќе

Види и: шепне (св.)
прошепнат
Вид збор: Глагол, свршен
прошепоти, шепне

прошепоти повеќе

прошепотат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто тивко, со шепотење.

шепина повеќе

Види и: шепне (св.)
шепинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дошепне, дошепнува

шепка повеќе

шепкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поткажува со шепотење.

шепне повеќе

шепнат
Вид збор: Глагол, свршен
дошепне, дошепнува

шепнува повеќе

Види и: шепне (св.)
шепнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
шепне

шепоти повеќе

шепотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува тивко, со шепот.
Албански: pëshpërit

шумоли повеќе

шумолат
Вид збор: Глагол, несвршен
Шуми тивко, нежно; издава лесен шум.
Примери:
Дрвјата шумолат.

шумоти повеќе

шумотат
Вид збор: Глагол, несвршен
шушка, шушти
Албански: pëshpërit, fëshfërij
Примери:
Надвор луѓето одамна шумотеа.

шушка повеќе

шушкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дошепнува, шушука
Албански: pëshpërit

шушне повеќе

шушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, рече, шепне нешто тајно, доверпиво.
Албански: pëshpërit
Примери:
Видов дека му шушка нешто.

шушука повеќе

шушукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува, кажува, шепоти нешто тајно, доверливо.
Албански: pëshpërit
Примери:
Нешто се шушука за тоа.
(си шушука) Си зборува со шепотење.
Албански: pëshpëritet

шушукне повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
шушне
Примери:
А за Ламбро се шушукна не една работа.