whine - онтологија

зацвили повеќе

зацвилат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цвили; да испушта пискав глас од тага, болка и сл.
Употреба: Зоологија

кенка повеќе

кенкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плаче испрекинато со слаб, болезлив глас.
Употреба: Разговорно

разлигави повеќе

Види и: лигави (несв.)
(се) разлигават
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да плаче.
Албански: qan shumë
Употреба: Разговорно
Примери:
Пак се разлигави за ништо.

расцимка повеќе

Види и: расцимоли (св.)
(се) расцимкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) расцимоли

расцимоли повеќе

Види и: цимоли (несв.)
(се) расцимолат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плаче со придушен глас.
Примери:
Веднаш се расцимоли.

ренѕа повеќе

ренѕаат
Вид збор: Глагол, несвршен
кенка, плаче, липа, цимоли
Примери:
Цел ден само ренѕа детено.

цвилне повеќе

Види и: цвили (несв.)
цвилнат
Вид збор: Глагол, свршен
цвили
Примери:
Коњот цвилна во планина.

цвилнува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
цвилне
Примери:
Цвилнува коњот и го опоменува господарот.

цимоли повеќе

цимолат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плаче со придушен глас.

цимолка повеќе

Види и: цимоли (несв.)
цимолкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цимоли
Употреба: Деминутив

цимури повеќе

Види и: цимоли (несв.)
цимурат
Вид збор: Глагол, несвршен
цимоли
Употреба: Дијалектен збор