weed - онтологија

бурјан повеќе

мн. бурјани
Вид збор: Именка, машки род
трева, плевел
Албански: tëharr, barojë
Употреба: Ботаника

вршина повеќе

мн. вршини
Вид збор: Именка, женски род
плева
Албански: tëharr

пир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
пиреј
Албански: tëharr
Употреба: Ботаника

плевел повеќе

мн. плевели
Вид збор: Именка, машки род
Самоникнато растение, штетно за земјоделците.
Латински: lolium Српски: коров Албански: tëharr
Употреба: Ботаника

плевење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Чистење плева.
Употреба: Земјоделство

плетва повеќе

мн. плетви
Вид збор: Именка, женски род
плевел
Албански: tëharr, baroj
Употреба: Земјоделство
Времето на плевењето.
Албански: tëharrje
Употреба: Земјоделство

трескот повеќе

мн. трескоти
Вид збор: Именка, машки род
троскот
Албански: tëharr
Употреба: Ботаника