weed - онтологија

бурјан повеќе

мн. бурјани
Вид збор: Именка, машки род
трева, плевел
Албански: tëharr, barojë
Употреба: Ботаника

вршина повеќе

мн. вршини
Вид збор: Именка, женски род
плева
Албански: tëharr

заплеви повеќе

Види и: плеви (несв.)
заплеват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плеви.
Албански: tëharr
Употреба: Земјоделство
Плеви малку, до определена мера, згора-згора.
Албански: tëharr pak
Употреба: Земјоделство

испраши повеќе

испрашат
Вид збор: Глагол, свршен
Со копање отстрани непотребни, штетни растенија околу некоја земјоделска култура или околу цвеќе.
Албански: prashit, pastroj nga barërat

оплеви повеќе

Види и: исплеви (св.)
оплеват
Вид збор: Глагол, свршен
исплеви
Употреба: Земјоделство

пир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
пиреј
Албански: tëharr
Употреба: Ботаника

плевел повеќе

мн. плевели
Вид збор: Именка, машки род
Самоникнато растение, штетно за земјоделците.
Латински: lolium Српски: коров Албански: tëharr
Употреба: Ботаника

плевелен повеќе

плевелниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на плевел.
Употреба: Земјоделство

плевење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Чистење плева.
Употреба: Земјоделство

плеви повеќе

плеват
Вид збор: Глагол, несвршен
Чисти од плевел, бурјан.
Употреба: Земјоделство

плетва повеќе

мн. плетви
Вид збор: Именка, женски род
плевел
Албански: tëharr, baroj
Употреба: Земјоделство
Времето на плевењето.
Албански: tëharrje
Употреба: Земјоделство

поплеви повеќе

поплеват
Вид збор: Глагол, свршен
Помине некое време во плевење.
Употреба: Земјоделство

трескот повеќе

мн. трескоти
Вид збор: Именка, машки род
троскот
Албански: tëharr
Употреба: Ботаника