wear - онтологија

заноси повеќе

заносат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да носи, да има нешто кај себе, на себе.
Албански: baj, veshë

изнаноси повеќе

Види и: наноси (св.)
изнаносат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнаноси) Изнаноси нешто доволно долго време.
Албански: mbaj, vesh

искине повеќе

искинат
Вид збор: Глагол, свршен
Износи облека, обувки.
Албански: baj veshjembathje

наноси повеќе

(се) наносат
Вид збор: Глагол, свршен
Носи долго време (обично облека, обувки), се задоволи со носење.

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Има на себе, кај себе како облека, украс, нужен предмет, белег и сл.
Албански: mbath
(се носи) Се облекува според поводот, според модата.
Албански: mbathet

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има (нема) нешто на себе, некако е облечен, обуен.
Албански: mbath

поноси повеќе

поносат
Вид збор: Глагол, свршен
Носи на себе облека, алишта извесен период.
Албански: mbaj, vesh

разноси повеќе

разносат
Вид збор: Глагол, свршен
Со носење (чевли, облека) направи да стане приспособено кон телото, удобно за носење.