water - онтологија

вода повеќе

мн. води
Вид збор: Именка, женски род
Проѕирна безбојна течност без мирис и вкус која во чиста состојба претставува хемиско соединение на водород и кислород.
Латински: aqua Српски: вода Албански: ujë Бугарски: вода Грчки: νερό
Воден тек или поголема водна површина.
Албански: ujë
Употреба: Географија
Количество вода во кое нешто се вари, се пере и сл.
Албански: sasia e ujit

водица повеќе

Види и: вода (ж.)
мн. водици
Вид збор: Именка, женски род
вода
Употреба: Деминутив

водичка повеќе

Види и: вода (ж.)
мн. водички
Вид збор: Именка, женски род
вода
Употреба: Деминутив

водиште повеќе

Види и: вода (ж.)
мн. водишта
Вид збор: Именка, среден род
вода
Употреба: Аугментатив