water - онтологија

вода повеќе

мн. води
Вид збор: Именка, женски род
Проѕирна безбојна течност без мирис и вкус која во чиста состојба претставува хемиско соединение на водород и кислород.
Латински: aqua Српски: вода Албански: ujë Бугарски: вода Грчки: νερό
Воден тек или поголема водна површина.
Албански: ujë
Употреба: Географија
Количество вода во кое нешто се вари, се пере и сл.
Албански: sasia e ujit

воден повеќе

водени
Вид збор: Придавка
Што се однесува на вода.
Албански: i ujit
Што живее во вода или околу вода.
Албански: i ujit

водени повеќе

воденат
Вид збор: Глагол, несвршен
Топи со вода, влажи, мокри некого или нешто.
Албански: lagë

водица повеќе

Види и: вода (ж.)
мн. водици
Вид збор: Именка, женски род
вода
Употреба: Деминутив

водичка повеќе

Види и: вода (ж.)
мн. водички
Вид збор: Именка, женски род
вода
Употреба: Деминутив

водиште повеќе

Види и: вода (ж.)
мн. водишта
Вид збор: Именка, среден род
вода
Употреба: Аугментатив

завади повеќе

завадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да полева.
Албански: vadis, ujis

залее повеќе

залеат
Вид збор: Глагол, свршен
Навади, полее растенија, градинарски култури.
Албански: ujit

изнавади повеќе

изнавадат
Вид збор: Глагол, свршен
Полее доволно или се со ред.
Албански: vadit

навади повеќе

навабат
Вид збор: Глагол, свршен
Полее, тури вода врз нешто.
Албански: ujis

наводни повеќе

Види и: водени (несв.)
наводнат
Вид збор: Глагол, свршен
Полее, натопи со доволно количество вода плодна почва.

напова повеќе

наповаат
Вид збор: Глагол, несвршен
напои, напојува

напои повеќе

напојат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому да пие.
Албански: ujë

плаче повеќе

плачат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод.) За око - солзи.
Албански: lotë
Употреба: Медицина , Разговорно
За растенија, по пресечувањето кога им капе сокот.
Албански: lëng
Употреба: Ботаника

пои повеќе

појат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дава вода да пие на добиток; води на поило.
Албански: ujit

полее повеќе

полеат
Вид збор: Глагол, свршен
навади
Албански: ujit

солзи повеќе

солзат
Вид збор: Глагол, несвршен
За течност - тече по малу, капе; се покрива со капки.
Албански: pikon
Примери:
Солзи лозата.