waste - онтологија

ѓубре повеќе

мн. ѓубриња
Вид збор: Именка, среден род
Тој или тоа што е безвредно.
Албански: mbeturinë
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

јаловина повеќе

мн. јаловини
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што е безвредно.
Албански: shkret

нештедење повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Отсуство на штедење, непотребно трошење, растурање, расфрлање пари и др.

отпад повеќе

(едн.) отпадот
Вид збор: Именка, машки род
Ненужен остаток од нешто.
Албански: mbeturinë
Употреба: Екологија

отпадок повеќе

мн. отпадоци
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што ќе отпадне од нешто како ненужно.
Албански: mbeturinë
Употреба: Екологија

расип повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Растурање, трошење без сметка.
Албански: shpenzim pa kontroll, shkapërderdhës
Употреба: Ретко
Примери:
Расип на силите.

расипништво повеќе

расипништвото
Вид збор: Именка, среден род
Својство на расипник; пројава на расипник.

смет повеќе

(едн.) сметот
Вид збор: Именка, машки род
Нешто без вредност.
Албански: mbeturinë, pleh
Употреба: Преносно значење
Примери:
Се што се продаваше во дуќанот беше смет.

талог повеќе

мн. талози
Вид збор: Именка, машки род
остаток, ѓубре
Албански: pleh, mbeturinë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Талог на (од) општеството - најлошиот дел од општеството.

фира повеќе

(едн.) фирата
Вид збор: Именка, женски род
отпадок
Албански: mbeturinë