warrior - онтологија

бојник повеќе

мн. бојници
Вид збор: Именка, машки род
војник
Албански: ushtar, luftëtar
Употреба: Архаизам

воин повеќе

мн. воини
Вид збор: Именка, машки род
Лице што војува, што учествува во војна.

воинственик повеќе

мн. воинственици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е воинствен.

војник повеќе

мн. војници
Вид збор: Именка, машки род
воин
Албански: luftëtar

војувач повеќе

мн. војувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се бори, што војува.

ратник повеќе

мн. ратници
Вид збор: Именка, машки род
Оној што војувал или војува, борец за некоја идеја.

ратоборец повеќе

Види и: ратник (м.)
мн. ратоборци
Вид збор: Именка, машки род
ратник
Употреба: Ретко