walk - онтологија

корзо повеќе

(едн.) корзото
Вид збор: Именка, среден род
Место во градот каде што се собираат шетачи во одредено време.
Албански: korzo
прошетка
Албански: korzo, shëtitje

од повеќе

мн. одови
Вид збор: Именка, машки род
Движење со чекорење, одење.
Албански: ecje
Начин на одење, на чекорење.
Албански: ecje
Пат, растојание (како мерка за далечина).
Албански: ecje

одење повеќе

мн. одења
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) оди
Албански: ecje
Начин на чекорење, од.
Албански: ecje

поход повеќе

мн. походи
Вид збор: Именка, машки род
Организирано одење, поаѓање некаде; организирана обиколка или посета на нешто.
Албански: kampanjë

прошетка повеќе

мн. прошетки
Вид збор: Именка, женски род
Движење по определена патека заради рекреација или забава.
Албански: shëtitje

рашетка повеќе

мн. рашетки
Вид збор: Именка, женски род
прошетка

рашетување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
рашетка

чекорење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
одење, шетање, пешачење

шедба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
шетање, прошетка
Примери:
(нар. поез.) Шедба шета.

шетаница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
шетање
Примери:
ораница-шетаница

шетање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) шета
Примери:
Ќе одиме на шетање.

шетачка повеќе

мн. шетачки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што шета.
Албански: shetitëse
шетање
Албански: shetitëje