wail - онтологија

залелека повеќе

залелекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лелека.

лелека повеќе

лелекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плаче на глас, испуштајќи лелеци.

олелика повеќе

Види и: лелека (несв.)
олеликаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта олелии.

разлелека повеќе

Види и: лелека (несв.)
разлелекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого на почне да лелека, да плаче.
Албански: bën të qaj, të lebetis
(се разлелека) Почне многу да лелека.
Албански: lebetis shumë

разреве повеќе

Види и: реве (несв.)
разреват
Вид збор: Глагол, свршен
(се разреве) Почне многу гласно да плаче, се разлелека.
Албански: vajtoj, ulëroj

разрика повеќе

разрикат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу гласно да плаче, се разлелека.
Албански: vajtoj, ulëroj
Примери:
Се расплакале, се разрикале жените.

рика повеќе

рикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плаче многу гласно, лелека.
Албански: qaj
Употреба: Разговорно

рикање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плач, плачење
Албански: vajtim

слелека повеќе

слелекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне одеднаш да лелека.
Примери:
Писна, слелека жената.