volume - онтологија

волумен повеќе

мн. волумени
Вид збор: Именка, машки род
Просторот што го зафаќа некое тело.
Албански: vëllim
Употреба: Математика , Физика

зафатнина повеќе

мн. зафатнини
Вид збор: Именка, женски род
Просторот што го зафаќа еден предмет и се пресметува обично во кубни метри или сантиметри.
Албански: vëllim, volum
Употреба: Математика , Физика

капацитет повеќе

мн. капацитети
Вид збор: Именка, машки род
Големина на просторот што ја зазема некое тело.
Албански: vëllim, kapacitet

обем повеќе

(едн.) обемот
Вид збор: Именка, машки род
Простор зафатен од едно тело, зафатнина.
Албански: volum
Употреба: Физика

том повеќе

мн. томови
Вид збор: Именка, машки род
Свеска, дел од книга, една книга од поголемо дело.
Албански: vëllim