virgin - онтологија

дева повеќе

мн. деви
Вид збор: Именка, женски род
Девица, девојка - како составен дел од името на христијанската Богородица.
Употреба: Црковен термин

девица повеќе

мн. девици
Вид збор: Именка, женски род
Девојка што немала сексуални односи; невина девојка.
Албански: virgjëreshë
Богородица (некогаш и како додаток покрај името).
Албански: Maria virgjër
Употреба: Црковен термин

девственик повеќе

мн. девственици
Вид збор: Именка, машки род
Лице што немало сексуални односи.

јунгфер повеќе

мн. јунгфери
Вид збор: Именка, женски род
невина девојка
Германски: Jungfer
Употреба: Дијалектен збор , Иронично