vine - онтологија

лоза повеќе

мн. лози
Вид збор: Именка, женски род
Повеќегодишно дрвенесто растение што дава зрнести плодови - грозје.
Латински: Vitis vinifera Албански: hardhi
Употреба: Ботаника

лозанка повеќе

мн. лозанки
Вид збор: Именка, женски род
лоза
Албански: hardhi
Употреба: Ботаника

пипало повеќе

мн. пипала
Вид збор: Именка, среден род
Тенок извиен израсток кај некои растенија со кој се крепат.
Албански: fije hardhie
Употреба: Ботаника

ранец повеќе

мн. ранци
Вид збор: Именка, машки род
Вид винова лоза.
Албански: lloj hardhie
Употреба: Ботаника

чокот повеќе

мн. чокоти
Вид збор: Именка, машки род
Дрвенест дел на винова лоза.
Примери:
стари чокоти