villain - онтологија

злобник повеќе

мн. злобници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е злобен.

злокобник повеќе

мн. злокобници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е злокобен.

змија повеќе

мн. змии
Вид збор: Именка, женски род
Тој што е лош, злобен или подмолен како змија.
Албански: njeri i lig, njeri gjarpër
Употреба: Зоологија , Преносно значење

катиљ повеќе

мн. катили
Вид збор: Именка, машки род
Многу лош човек.
Албански: katil. njeri i lig
Употреба: Разговорно

куче повеќе

мн. кучиња
Вид збор: Именка, среден род
Лош човек, крвник, проклетник.

лошотија повеќе

мн. лошотии
Вид збор: Именка, женски род
Лош, злобен човек.
Албански: i keq, i lig

паковџија повеќе

Види и: пакосник (м.)
мн. паковџии
Вид збор: Именка, машки род
пакосник
Употреба: Дијалектен збор

пакосник повеќе

мн. пакосници
Вид збор: Именка, машки род
злобник
Албански: zemërkeq

пакосница повеќе

Види и: пакосник (м.)
мн. пакосници
Вид збор: Именка, женски род
злобница
Албански: shejtane

поганец повеќе

мн. поганци
Вид збор: Именка, машки род
поган човек
Албански: fëlliqash

поганија повеќе

мн. погании
Вид збор: Именка, женски род
поган човек
Албански: flliqësak

поганштија повеќе

мн. поганштии
Вид збор: Именка, женски род
Погани луѓе.
Албански: flliqëtarë
Употреба: Разговорно

подлец повеќе

мн. подлеци
Вид збор: Именка, машки род
Подмолен, подол, нечесен човек.

проклетија повеќе

мн. проклетии
Вид збор: Именка, женски род
Многу лош, многу зол човек.
Албански: njeri i lig, i keq

проклетник повеќе

мн. проклетници
Вид збор: Именка, машки род
проклет човек

сатана повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лош, зол човек.
Албански: dreq, shejtan
Употреба: Преносно значење
Примери:
Тој не е човек, тој е сатана.

тиќе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Лош или злобен човек.
Употреба: Разговорно